Balog Árpád kézműves családi borászata

„ahol a természetes bor születik”

Balog Árpád hitvallása:

Célunk: Értékteremtés egy jobb időket látott, nagy múltú szőlőtermő területen.

Borászatunk meghatározó jellemzője, hogy a szőlőtermesztés és a borkészítés során kézműves módon a természet rendjét és a hagyományokat tisztelve végezzük teendőinket.

A Tisza és a természet közelsége nagyon elvarázsolja az idelátogatót, így történt ez velem is a Dél-Alföld szívében, a Csongrádi borvidéken. A megszámlálhatatlan apróbb-nagyobb kert és a dicső múltat idéző aranyos kis hobbiházak, az öregek lelkes meséi a közelmúltról, megmutatta nekem, milyen gyönyörűen művelt szőlős kertek voltak mindenfelé. Sajnos ma már egyre kevesebb helyen van szőlőnövény.

Csongrád és Bokros határában a Kadarka, a Kövidinka és az Arany sárfehér volt a meghatározó szőlőfajta. Mivel alacsony tőkefej műveléssel gondozták őket, ezek a szőlők szinte teljesen eltűntek, csak mutatóban maradt néhány elszánt gazdánál. Megjelentek a világfajták és a bőven termő divatos nemesítések.

A mintegy 9,5 ha szőlőterületet 2012-től kezdődően vásároltam, főleg Csongrád és Bokros határában. Jelenleg, ezen a vidéken nagyon sok elhagyott terület van, ezért erős kontrasztot mutat a több tíz éve elvadult tájban a szépen művelt szőlőskert. Jelenlegi fajtáink: Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Franc, Kadarka, Zöldveltelini, Leányka, Kövidinka, Pölöskei muskotály.

Borászatunkban kezdettől fogva fő motiváció, a bor szeretete. A szőlő művelése és a bor elkészítése során nagyon fontos, hogy minden munkafolyamatnál tiszteljük a természetet és őrizzük a hagyományokat. Számunkra a régiek bölcs megfigyelései többet jelentenek, mint számos technológiai leírás. A szőlőt hagyományos módon műveljük, a vegyszerezést minimálisra szorítjuk és csak a természetben előforduló alapvegyületeket használunk (kén, réz). Erős hozamkorlátozással dolgozunk (minimum 0,5 kg/tőke – maximum 1,5 kg/tőke), gyomirtó vegyszert egyáltalán nem használunk, kézi és gépi munkával tartjuk tisztán a szőlősorokat és sorközöket. A szüretet a szőlő teljes érésekor kezdjük, a történelmi szüret időpontokkal egybecsengve. Mivel mindent elkövetünk, hogy kiváló minőségű szőlőt termeljünk, ezért elmondhatjuk, hogy ezek után a bor szinte magától elkészül, nekünk nincs más dolgunk csak hagyni, hogy a természet tegye a dolgát és ügyelni, hogy ne rontsuk el. A fehérbort, a rosét és a sillert tölgyfahordóban erjesztjük és érleljük. A vörösbort kádban, héjon erjesztjük (30, 50 vagy 70 nap), majd a bort leszínelve tölgyfahordóban érleljük. Fontos, hogy nem használunk prést csak színelő hengert, ennek lényege, hogy csak annyi lét nyerünk ki a szőlőbogyóból, amit saját maga kiad préselés nélkül. A bor készítése során nem kerül bele semmi segéd és adalékanyag, az egyetlen, amit használunk, az a természetben is fellelhető kén. Borainkat igyekszünk kénszegényen tartani vagy akár teljesen kénmentesen (2013-as, 2015-ös és a 2016-os borok teljesen kénmentesek).

A szőlőt Hódmezővásárhelyen dolgozzuk fel és itt tároljuk a bort, a tájegységre jellemző pinceszobában, melyet egy 150 éves vályogházban alakítottunk ki. Ugyanitt, berendeztünk egy nagyobb baráti társaság befogadására is alkalmas kóstolóhelyiséget.

Hagyományos pincénkbe nagy szeretettel várjuk borkóstolásra, akár céges vagy családi rendezvények lebonyolításával egybekötve.

Borok:

2013 Rose Kékfrankos, Rosé Zweigelt, Siller Kékfrankos, Siller Zweigelt, Kékfrankos vörösbor, Zweigelt vörösbor, Kékfrankos Zweigelt házasítás
2014 Rose Kékfrankos, Rosé Cabernet Franc, Kékfrankos vörösbor, Zweigelt vörösbor, Cabernet Franc vörösbor

2015 Kövidinka fehér bor,  Rosé Kékfrankos, Rosé Zweigelt,  Kékfrankos vörösbor, Zweigelt vörösbor,
2016 Kövidinka fehér bor,  Rosé Kékfrankos, Rosé Zweigelt,  Kékfrankos vörösbor, Zweigelt vörösbor

Balog Árpád kézműves családi borászata

6800 Hódmezővásárhely Zrínyi u. 95.

Tel: 30/648-0049

E-mail: info@balogarpad.hu

Web: www.balogarpad.hu